De voorste oogkamer wordt gevormd door het hoornvlies aan de voorkant en de iris aan de achterkant. In deze oogkamer komt er vocht van langs achteren door de pupil en wordt afgevoerd langs voren aan de buitenrand van de iris. Het evenwicht tussen deze aanmaak en afvoer van het vocht bepaalt de druk in het oog. Wanneer er wordt gezien dat de voorste oogkamer nauw is, kan de afvoer van het vocht bemoeilijkt of zelfs helemaal afgesloten worden. Dit is gevaarlijk voor de oogdruk, want deze kan hierdoor plots fors verhogen en een drukpiek veroorzaken. Dit wordt ook wel 'acuut gesloten hoek glaucoom' genoemd. Stress of duistere omgeving kan dit uitlokken.

Wat kan er worden gedaan?

Om te voorkomen dat er een drukpiek zou gebeuren, kan er met een laser een gaatje in de
iris gemaakt worden langs waar het vocht kan doorvloeien. Dit zal zo de kans op een
drukpiek verlagen.

Wie heeft het meeste kans op acuut glaucoom?

Verzienden, mensen van oudere leeftijd en mensen met cataract.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling zal ongeveer 10 minuutjes duren. Voordien zullen er druppels in de ogen gedaan worden om het oog gevoelloos te maken, want tijdens de laserbehandeling komt er een contactglaasje op het oog.

Kan ik zelf met de wagen komen?

Neen. U dient een chauffeur te voorzien.

Moet ik nadien druppels in de ogen doen?

Ja. Er dient na de laserbehandeling gedruppeld te worden met 2 soorten druppels. Pred Forte zal je voor 1 week 4x/d druppelen en dan 1 week 2x/d. Daarnaast zal je Timabak tegerlijkertijd voor 2 weken 1x/d 's ochtends moeten druppelen.

Hoeveel kost de behandeling?

De behandeling kost u 205 euro, waarvan de mutualiteit ongeveer 175 euro terugbetaalt, of
ongeveer 185 euro indien u van hoge tegemoetkoming geniet.