Glaucoom

Aantasting van de oogzenuw, meestal door te hoge oogdruk, veroorzaakt progressief gezichtsverlies dat begint bij het perifere zicht en langzaam uitbreidt naar het centrum.
Het gezichtsverlies is blijvend en onomkeerbaar.
Zonder behandeling kan het leiden tot kokerzicht en zelfs blindheid.

Voor de ingreep

Bloedverdunners worden in overleg met de huisarts zo mogelijk tijdelijk gestopt.
Bij de preoperatieve onderzoeken worden de nodige voorschriften meegegeven.
1 week voor de operatie moeten de oogleden gereinigd worden met ontsmettende doekjes (type Blephaclean, Ilast,..).
Voor de ingreep moeten geen druppels ingebracht worden.

Dag van de ingreep

U hoeft niet nuchter te zijn, de operatie gebeurt meestal onder lokale verdoving (vermijd wel de consumptie van cafeïne houdende dranken).
U mag na de operatie niet zelf met de auto rijden, dus neem een chauffeur mee.

De ingreep

Tijdens de ingreep wordt er een dun, zacht buisje onder de conjunctiva (=het buitenste slijmvlieslaagje van het oog) ingebracht. Dit XEN-implant blijft permanent in het oog en zorgt voor een nieuwe uitstroomroute voor vocht om zo de oogdruk te verlagen.
Er worden op het einde van de operatie druppels en een oogzalf (en meestal een oogverband) aangebracht.
De operatie duurt ongeveer 20 minuten en is pijnloos.

Na de ingreep

U laat de oogschelp aan tot de ochtend na de ingreep, dan volgt er een eerste controle. De week erop draagt u de schelp enkel nog ‘s nachts (om te voorkomen dat u er ‘s nachts in wrijft). U mag de normale dagdagelijkse en intellectuele activiteiten hernemen. Het wrijven of aanraken van de ogen moet vermeden worden.
Het is normaal om een zandkorrelgevoel, een hogere lichtgevoeligheid of een wisselend zicht te ervaren gedurende de eerste weken.

U volgt nauwgezet het druppelschema:
  • Deicol 6x1 druppel per dag gedurende 1 week, daarna Monofree Dexamethasone (DMF) 4x1 druppel per dag gedurende 2 maanden
  • DMF bestaat uit een doos met aparte pipetjes. 1 pipetje mag een volledige dag gebruikt worden. U moet dus elke avond uw pipet wegsmijten en elke ochtend een nieuw pipetje opendoen.
Indien het zicht van dag tot dag vermindert, het oog roder wordt of er pijn ontstaat, moet u contact met ons opnemen (057/218 129), of, indien we niet bereikbaar zijn, met de oogarts van wacht (057/33 43 00).