Waarom zie ik niet meer zo scherp?

Wanneer u geopereerd bent aan cataract, werd uw eigen troebele lens verwijderd uit het oog en heeft u een nieuwe lens gekregen. Dit is een kunstlens. Aan de lens zelf kan niets meer veranderen, die werkt voor altijd. De lens zit in een soort zakje opgehangen, een dun vliesje, dat nog van uzelf is. Na enige tijd kan het zijn dat dit zakje wat vertroebelt en niet meer mooi helder is. Hierdoor kunt u een daling van het zicht waarnemen. De kunstlens zelf is echter nog perfect in orde.

Wat dient er te gebeuren?

Die vertroebeling van uw eigen lenszakje kan eenvoudig verwijderd worden aan de hand van de YAG-laser. De dokter zal hiermee enkele gaatjes maken in het lenszakje, waardoor de vertroebeling weg gaat, en ook weg zal blijven. Dit kan niet meer terug vertroebelen, aangezien het zakje volledig weg is.

Kan ik zelf met de wagen komen?

Neen. U dient een chauffeur te voorzien.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling zal ongeveer 10 minuutjes duren, maar houdt ermee rekening dat u toch ongeveer 45 minuten bij de oogarts bent. Voordien zullen er druppels in de ogen gedaan worden om de pupil goed wijd te zetten, zodat de lens en het zakje goed zichtbaar worden. Net voor de behandeling zal u ook een druppeltje verdoving in het oog krijgen, om het oog gevoelloos te maken, want tijdens de laserbehandeling komt er een contactglaasje op het oog.

Moet ik nadien druppels in de ogen doen?

Ja. Er dient na de laserbehandeling gedruppeld te worden met 2 soorten druppels. De eerste druppel zal je voor 1 week 3x/d druppelen. De tweede druppel zal je tegerlijkertijd voor 1 week 1x/d 's ochtends druppelen.

Hoeveel kost de behandeling?

De behandeling kost u 225 euro, waarvan de mutualiteit een kleine 180 euro terugbetaalt, of een kleine 190 euro indien u van verhoogde tegemoetkoming geniet.