Enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie kan zich nastaar of secundair cataract ontwikkelen. U ziet geleidelijk aan steeds waziger alsof de cataract terugkomt. Uw kunstlens zit in het oorspronkelijke lenszakje waar uw oude, troebele lens in zat. Dit zakje kan troebel worden door achtergebleven cellen die gaan toenemen en de achterwand van het lenszakje bedekken. Dit noemen we nastaar.

Een groot deel van de mensen die aan cataract worden geopereerd, krijgt na maanden tot jaren na de oorspronkelijke cataractbehandeling nastaar. Nastaar is snel, veilig en pijnloos te behandelen door middel van een YAG laser capsulotomie. Hierbij maakt een laserstraal een opening in de achterwand van de kapselzak.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling zal ongeveer 10 minuutjes duren, maar houdt ermee rekening dat u toch ongeveer 45 minuten bij de oogarts bent. Voordien zullen er druppels in de ogen gedaan worden om de pupil goed wijd te zetten, zodat de lens en het zakje goed zichtbaar worden. Net voor de behandeling zal u ook een druppeltje verdoving in het oog krijgen, om het oog gevoelloos te maken, want tijdens de laserbehandeling komt er een contactglaasje op het oog.

Kan ik zelf met de wagen komen?

Neen. U dient een chauffeur te voorzien.

Moet ik nadien druppels in de ogen doen?

Ja. Er dient na de laserbehandeling gedruppeld te worden met 2 soorten druppels. Maxidex gedurende 1 week 3x/dag en Timabak gedurende 1 week 1x/dag ’s morgens.

Hoeveel kost de behandeling?

De behandeling kost u 225 euro, waarvan de mutualiteit ongeveer 195 euro terugbetaalt, of ongeveer 205 euro indien u van verhoogde tegemoetkoming geniet.