Waarom moet dit gebeuren?

Wanneer de oogdruk voor een lange tijd te hoog blijft, kan dit voortschrijdend gezichtsverlies veroorzaken. Eerst begint dit in het perifere zicht, en langzaam aan komt dit dichter en dichter bij het centrum waarmee je scherp ziet. Hierdoor krijg je tunnelzicht. Indien dit niet behandeld wordt, leidt dit op termijn tot blindheid.

Wat is SLT?

De voorste oogkamer wordt gevormd door het hoornvlies aan de voorkant en de iris aan de achterkant. In deze oogkamer komt er vocht van langs achteren door de pupil en wordt afgevoerd langs voren aan de buitenrand van de iris. Het evenwicht tussen deze aanmaak en afvoer van het vocht bepaalt de druk in het oog. SLT is een vorm van lasertherapie die gebruikt wordt om de afvoer van dit vocht te vergemakkelijken.

Als wordt gezien dat de druppeltherapie niet voldoende aanslaat, kan een SLT overwogen worden. Maar dit wordt eigenlijk ook meer en meer als initiele therapie gedaan, zonder dat er ooit geprobeerd werd de druk lager te krijgen met druppels.

Omdat er geen permanente schade wordt aangericht aan het afvoersysteem, maar eigenlijk gewoon een verandering van de structuur, kan de therapie later eventueel herhaald worden.

Is dit gevaarlijk?

Bij een SLT behandeling zijn er geen complicaties. Het is wel mogelijk dat er weinig effect is van de behandeling. Dit verschilt van persoon tot persoon, en is moeilijk te voorspellen.

Hoe verloopt de behandeling?

Net voor de behandeling zal je een druppeltje verdoving in het oog krijgen, om het oog gevoelloos te maken, want tijdens de laserbehandeling komt er een contactglaasje op het oog om het afvoersysteem goed te kunnen zien. De behandeling zal ongeveer 10 minuutjes duren, maar reken dat je toch ongeveer 45 minuutjes bij de oogarts bent. De dokter zal met de laser meerdere malen laserpuntjes op het afvoersysteem zetten. De behandeling is volledig pijnloos.

Nabehandeling

U moet na de laser Dicloabak druppelen gedurende 4 dagen 4x/d. Je mag de dag van de behandeling zelf al beginnen met druppelen.
Kostprijs (voor 1 oog): 280 euro, waarvan je ongeveer 260 euro terug krijgt van uw mutualiteit. (270 euro indien verhoogde tegemoetkoming)