Anatomie van het ooglid en de ooglidrand

Ter hoogte van de ooglidrand bevinden zich (naast de wimpers) ook de Meibomkliertjes. Deze staan in voor de productie van sebum of Meibom, een olieachtige substantie die deel uitmaakt van de traanfilm. De traanfilm speelt een belangrijke rol in de bescherming en de voeding van het oog.

Wat?

Blefaritis is een chronische ontsteking van de oogleden en/of de vrije ooglidranden.

Komt voor op alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen. Het is één van de meest voorkomende oogaandoeningen; bij 2 op 3 patiënten in een routine consultatie bij de oogarts, wordt blefaritis vastgesteld.

Soorten

Er zijn 2 soorten blefaritis:
 1. Anterieure (vooraan gelegen) blefaritis:
  Ter hoogte van de buitenste rand van het ooglid, waar de wimpers zich bevinden.

  Oorzaken
  • Bacteriële infectie met stafylokokken
   De bacterie veroorzaakt normaal geen ziekte, maar bij sommige mensen ontstaat er wel een (overdreven) reactie op de aanwezige huidbacterie.
  • Seborreïsch eczeem/dermatitis
   Ontsteking van de huid op plaatsen waar er zich zeer veel talgklieren bevinden.
  • Demodex
   Is een familie van zeer kleine mijten die in de haarzakjes leven. Bij mensen wordt deze mijt zeer vaak aangetroffen, vooral op de plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn (voorhoofd, neus, …). Ook aan de wimpers worden ze vaak aangetroffen.
  • Allergie
  • Combinatie van verschillende aandoeningen

 2. Posterieure (achteraan gelegen) blefaritis:
  Ter hoogte van de binnenste rand van het ooglid, waar er contact is met de oogbol.

  Oorzaken
  • Meibomiusklierdysfunctie
   Aangeboren slecht functioneren van deze kliertjes. Dit leidt tot een onregelmatige sebumproductie, wat een geschikte omgeving creëert voor bacteriële groei. Wanneer deze kliertjes slecht functioneren of verstopt geraken, kan dit leiden tot blefaritis. Een verstopt kliertje kan ook evolueren tot een hard knobbeltje in het ooglid, ook wel chalazion genoemd. Dit is een klein lokaal abcesje.
  • Acne Rosacea
   Is een ongevaarlijke, maar ontsierende huidaandoening in het gelaat. Opvallend aan de felrode kleur van de wangen en de neus. Het kan lijken op acne, maar Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal vanaf 30 jaar.

Symptomen/klachten

De meest typische symptomen:
 • Gezwollen, jeukende of rode oogleden
 • Samenklevende oogleden
 • Schilfertjes en korstjes op de oogleden en op de wimpers
 • Gevoel van droge ogen
 • Gevoel van piekende, brandende, zanderige ogen
 • Reactieve tranenvloed

Behandeling

STAP 1: WARMTE
Wij schrijven u een masker voor dat 10 minuutjes op de ogen moet worden gelegd ter opwarming van de kliertjes en hun olieachtige secreties. Door de warmte-applicatie worden de secreties vloeibaar. Deze stap is belangrijk te doen vooraleer u overgaat naar het masseren van de oogleden.

STAP 2: MASSAGE
Nu de kliertjes en hun secreties zijn opgewarmd, dienen de oogleden gemasseerd te worden om de overtollige olieachtige substantie in de oogleden te verwijderen. Deze stap is zeer BELANGRIJK en dient na stap 1 te gebeuren! Sluit het oog en masseer het bovenste ooglid zachtjes in cirkelvormige bewegingen. Het bovenste ooglid masseer je van boven naar beneden, het onderste ooglid masseer je van beneden naar boven.

STAP 3: REINIGEN
Nu de secreties zijn verwijderd, dienen de ooglidranden gereinigd te worden. Neem het vochtige doekje of de lotion die wij u hebben voorschreven en wrijf goed tussen de wimpers. ’s Ochtends is dit zeer belangrijk aangezien korstjes en schilfers ’s nachts ophopen.

STAP 4: HYDRATEREN
Nu de oogleden gereinigd zijn, dien je zelf een kunsttraan toe te voegen. Trek het onderste ooglid naar beneden en laat terwijl u naar boven kijkt, een druppel vallen in het onderste ooglid. Kijk naar beneden vooraleer u de ogen sluit.

Bijkomende voorzorgen, afhankelijk van het type blefaritis:
 • Vermijden van make-up op de vrije ooglidranden
 • Stoppen met dragen van contactlenzen
 • Bij seborreïsche klachten kan een anti-roos shampoo op de hoofdhuid ook helpen.

Deze aandoening KAN NIET WORDEN GENEZEN, dit is een chronische aandoening. De klachten die u ondervindt, zullen wel beter worden, u zal merken dat de behandeling kan worden verminderd.

Stap 1, 2 en 3 dienen in het begin van de therapie 2x/dag te gebeuren. Later kan er worden overgaan naar 1x/dag tot 1x/week naargelang de klachten.

De kunsttranen kunnen blijvend worden toegediend voor het comfort. Een kunsttraan is geen medicatie en mag je altijd blijven gebruiken. Blijf deze 3 à 5 keer per dag in beide ogen druppelen, naargelang de klachten.

Samengevat
Een goede ooglidhygiëne en een regelmatige reiniging kunnen blefaritis meestal onder controle houden. Soms is echter een bijkomende behandeling met een antibiotische zalf of een cortisone zalf nodig. Soms worden anti-Demodex kompressen voorgeschreven.