Wat?

Cataract is een pijnloze vertroebeling van de ooglens met volgende klachten:

 • Wazig zicht, meer bij ver kijken;
 • Kleuren worden doffer;
 • Snellere verblinding, minder goed zien in tegenlicht, duidelijk beter zien met zonnebril, ook om bv. TV te kijken.
Cataract maakt niet blind en is perfect behandelaar.

Oorzaak? / Risicofactoren

 • De leeftijd: het vertroebelen van de ooglens is een normaal, natuurlijk verouderingsproces. Iedereen kan dus cataract krijgen. Het is één van de belangrijkste oorzaken van verminderd zicht bij personen ouder dan 65 jaar.
  De snelheid waarmee cataract zich ontwikkelt is afhankelijk van persoon tot persoon en kan sneller verlopen op het ene oog dan op het andere.

 • Factoren die de ontwikkeling van cataract in de hand kunnen werken:
  • Bepaalde ziektes (bv. Diabetes)
  • Medicatie (bv. Cortisone)
  • Trauma
  • Erfelijkheid

Preventie

Bescherming tegen UV-licht (zonnebril) vanaf de kinderleeftijd, voorkomt versnelde veroudering.

Wanneer behandelen?

 • Een beginnend cataract moet niet onmiddellijk geopereerd worden. Soms kan het zicht in de beginfase nog verbeterd worden, mits aanpassing van de bril.

 • In samenspraak met de oogarts zal beslist worden wanneer een operatie wenselijk is.
  De last die de patiënt hierbij zelf ondervindt in het dagdagelijkse leven, is bij deze beslissing doorslaggevend. Anderzijds kunnen ook andere factoren, zoals de wettelijke bepaling voor rijgeschiktheid of medische redenen, de beslissing beïnvloeden.

Kostprijs

Een aantal maand na de operatie ontvangt u de ziekenhuisfactuur.

Het grootste deel van de kostprijs van de cataractoperatie wordt gedragen door uw ziekenfonds (± € 1500/oog).

De ziekenhuisfactuur (het bedrag te uwen laste) omvat de opleg voor de kost van de lensimplant + ander chirurgisch en farmaceutisch materiaal (± € 200/oog).

Hebt u een goede hospitalisatieverzekering, dan wordt vaak ook dit bedrag terugbetaald. Maar dit hangt sterk af van uw individuele hospitalisatieverzekering.

Kostprijs cataractoperatie (RICHTPRIJS):
 • Standaard lensimplant opleg: ± € 200/oog (mits een goede hospitalisatieverzekering kan dit bedrag lager zijn)
 • Multifocaal lensimplant opleg: ± €1300/ oog (onafhankelijk van hospitalisatieverzekering)

Risico’s van een cataractoperatie

Door de steeds betere operatietechnieken, zijn complicaties tijdens een cataractoperatie zeldzaam en zijn ze meestal goed te behandelen, mochten ze zich voordoen.

Mogelijke zeldzame complicaties zijn: infectie, oogdrukstijging en problemen thv het netvlies (maculair oedeem, netvliesscheur of netvliesloslating). Om die redenen moet men bij symptomen snel op raadpleging komen.

Bij hevige pijn, slechter zicht, toenemende roodheid van het geopereerde oog, moet er spoedig contact opgenomen worden met uw oogarts of de oogarts van wacht tijdens het weekend.

Het risico op complicaties is groter bij patiënten die reeds oogproblemen hadden voor de ingreep.

Ook is het mogelijk dat bij mensen die andere oogproblemen hadden voor de cataractingreep (zoals glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie…), het zicht slechts gedeeltelijk zal verbeteren. Indien dit het geval is, zal de oogarts u daarvan op voorhand verwittigen.

Nog bril nodig na de ingreep?

Bij een implantatie van een standaard type lensimplant, zoals door het RIZIV terugbetaald, zal na de operatie nog een bril moeten worden gedragen. Soms enkel een leesbril, soms enkel een vertebril, soms een lichte bril voor beide. Deze bril wordt tijdens de laatste postoperatieve controle aangepast, wanneer het geopereerde oog bijna volledig is genezen.

Bij ovale ogen (astigmatisme) kan voor een torisch (ovaal) lensinplant gekozen worden.

U kan er ook voor kiezen om een niet-terugbetaalde, multifocale lens te laten inplanten. Voor de meeste taken zal u dan geen bril meer nodig hebben.
Cataractoperatie:
 • Opname via het chirurgisch dagziekenhuis
 • De eigen troebele ooglens wordt vervangen door een kunstlens
 • Dit gebeurt meestal onder druppelverdoving; u voelt geen pijn
 • Duurt 15 à 20 minuten
 • Bloedverdunners dienen niet gestopt te worden
 • De dag van de ingreep en de daaropvolgende dag, mag u niet zelf met de wagen rijden
Lees Meer

Kan cataract terugkomen na de operatie?

Neen, maar het oude lenszakje, waar in de kunstlens werd ingeplant, kan na verloop van maanden/jaren ook mat worden (= nastaar). Dit kan ervoor zorgen dat u na maanden of jaren minder scherp gaat zien. De kans dat dit kapsel vertroebeld bedraagt 30%-50%. Dit kan op een eenvoudige manier door de oogarts worden verholpen door middel van een “YagCapsulotomie” (cfr. Topic “Yag-capsulotomie” op deze website).

Dit is een korte laserbehandeling (5 minuten) die op de consultatie gebeurt onder plaatselijke verdoving met een oogdruppel. Reeds de volgende dag zal uw zicht weer helder zijn.

Echter: na een cataractoperatie kunnen andere oogziekten verantwoordelijk zijn voor gezichtsvermindering. Deze oogziekten zullen niet worden genezen door een Yagcapsulotomie, maar vragen een andere gerichte aanpak.

Voor meer details over de cataractoperaties, verwijzen we naar de topic “Cataractoperatie met lensimplantatie” op deze website.